Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A neoliberális oktatáspolitika
  2008-12-07 11:12:13, vasárnap
 
 
Kaslik Péter



A neoliberális oktatáspolitika csődje Magyarországon



Pártelnököt választ a Szabad Demokraták Szövetsége, (SZDSZ) Magyarországon. Az SZDSZ tagok Fodor Gábor, és Kóka János között választhatnak. Amint ismeretes, az SZDSZ 1993. óta, egyetlen választási ciklus kivételével mindig bekerült a parlamentbe, és a koalíción belül minden egyes alkalomm al a legfontosabb minisztériumi tárcákat alkudta ki magának. A közoktatási (és művelődési), tárca, pedig kisebb, nagyobb megszakításokkal 1994. óta az SZDSZ kezében összpontosult. (Fodor Gábor, Magyar Bálint) Magyarországon, az elmúlt tíz évben, a közoktatás értékrendjét, célkitűzéseit, és tartalmát, valamint a tanulási előmenetel értékelését, a szavazatok öt százalékával rendelkező SZDSZ határozta meg a választópolgárok 95 százaléka számára.

A liberális elvek hangoztatása ellenére, az SZDSZ a globalizmust, és a neoliberális politikát képviseli Magyarországon. A neolibárális politika az erősebb jogára épülő, úgynevezett"szabad piacnak" nevezett birodalmi, és nagy vállalti politika kizárólagossági elvére épül (Illetve arra a “történelmi szükségszerűségnek" nevezett dogmára, mely szerint nincs más választás. (There Is No Alternative- TINA) A neoliberalizmusnak semmi köze a klasszikus liberalizmushoz: az egyéni szabadságjog védelméhez, az államhatalom egyeduralmának kiegyensúlyozott korlátozásához, a különböző eszmék, és utak egyenrangúságához.

A neoliberalizmus, az államnak azokat a teendőit, amelyek az általános érdekeket szolgálják (egészségügy, közoktatás, általános jólét) visszaszorítja, és helyettük a nagyvállalatok érdekeit helyezi előtérbe. Az egészségügyre, és a közoktatásra, azért nincs pénz, mert a nagyvállalatok nem fizetnek adót. Ma már világszerte bebizonyosodott, hogy az úgynevezett “fentről leszivárgó jóléti elv (Trickle down economy) nem működik, mert a nagyvállalatokok nyeresége nem szivárog le, hanem felfelé szivárog. A gazdagok világszerte gazdagabbak lesznek, a szegények, pedig szegényebbek. A Forbes Magazine 2007. március 7. jelentése alapján, 2007. ben 178 új milliárdost jegzeztek be, legtöbjüket olyan országokból, ahol a nép hatalmas többsége nyomorog. (Oroszország, India, Kína, Románia, Szerbia stb.)

Paul Buchheit, a chicagói, Harold Washington College tanára szerint, a neoliberális politika következtében a nagyvállalatok nyersesége 1990, és 2000. között 93% emelkedett, a nagyvállalati vezetők fizetése, pedig 571%, a munkabéreknek az inflációhoz átszámított átlaga maradt ugyanaz. Az Egyesült Nemzeteknek, a társadalmi igazságról szóló jelentése alapján, a nagyvállalatok által megvalósított száz dollár nyereségből, mindössze hatvan cent jut a hátrányos helyzetben lévők segélyezésére. Paul Buchheit szerint, a jövedelmek közötti különbségek, illetve a társadalom hatalmas többségének az elszegényedése bebizonyítottan a neoliberalista politika következménye. Vagyis, a nagyvállalati neoliberalizmus minden országban a lakosság tömeges elszegényedéséhez vezet. Paul Buchheit, a neoliberalista gazdaságpolitika helyett, a belterjes, saját utat ajánlja a máris válságban lévő országok számára. (PAUL BUCHHEIT: The Income Gap)

Napjainkban már az Európai Unión belül is egyre gyakrabban hallunk a globalista neoliberális ideológia válságáról, és egy emberibb, ,,harmadik utas" értékrend mielőbbi kialakításának szükségességéről. Ennek ellenére, az SZDSZ mindkét pártelnök jelöltje, a neoliberalista eszme ígéreteire építi a magyar oktatáspolitika jövőjét. A jelenlegi írás nem az SZDSZ eltévelyedését fájlalja, hanem arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon ismét egy téves eszme “legjobb tanítványai." egyengetik a jövő nemzedékek oktatásának útját a biztos bukás felé. A “Mindig minden ideálunk, másutt megunt ócskaság már" - ismét időszerű.

Elszabtuk

A szülőknek ez idáig nem voltak megbízható ismeretei, és összehasonlító adatai arról, hogy a magyarországi, úgynevezett liberális iskolai oktatás hogyan viszonyul a Magyarországgal megközelítőleg azonos gazdasági szintű országokhoy. Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez tarozó, UNICEF - Innocenti Kutató központ, 2007. február 14. ,,Report Card 7" (Bizonyítvány 7. ISBN: 88-89129-43-3) néven, közzé tette 21 fejlett ország gyermekjólét, és iskolai előmeneteléről szóló összehasonlító jelentését. (A továbbiakban ,,Jelentés") A Jelentés, a 11-15 éves gyerekek általános jólétét és tanulási előmenetelét vizsgálja. A mérleg, a magyarokra nézve lesújtó vesztességekkel zárult. Az UNICEF Jelentése alapján, Magyarország, a 21. vizsgált fejlett ország közül az összesített mutatók átlaga alapján a 19. helyen végzett - az európai kontinensen, pedig utolsóként. A ,,hányan vagyunk, és hányan leszünk" szorongó kérdése mellett, felvetődik az a kérdés is, hogy milyenek leszünk?

Az UNICEF, részletes táblázatokkal ellátott, 52. oldalt kitevő Jelentése érthető és világos. A Jelentés olvasható angolul, franciául, spanyolul és olaszul. A táblázatok szótár segítségével magyarul is könnyen értelmezhetőek, és annak vizsgálati szempontjai, bármely hozzáértő pedagógus, sőt egy gyermekével valóban törődő szülő számára is valósak, és elfogadhatóak. Ez azt jelenti, hogy az UNICEF Jelentése a gyakorlatban alkalmazható szempontok alapján igyekezik megállapítani és rangsorolni az egyes országokat. A Jelentést, tehát komolyan kellene venni, és azt is meg kellene állapítani, hogy ki a felelős a magyar közoktatás jelenlegi állapotáért, és főleg arról kellene beszélni, hogy mi a teendő.

Különleges, hogy a közoktatási tárcához olyan kitartóan ragaszkodó s, a nemzetköziségre olyan készségesen hivatkozó SZDSZ ez idáig érdemben nem szembesült ezzel a minden szempontból nemzetközi jellegű fontos dokumentummal. Úgy tűnik, azonban, hogy az SZDSZ csak Magyarországon internacionalista, mert a felelős önvizsgálat, és a valós helyzet tudomásul vétele helyett, mind Fodor Gábor, mind Kóka János, további felületes, komolytalan és önellentmondó ígéretekkel igyekeznek a cselekvés hajlandóságának látszatát kelteni.

Kóka János, a bécsi opera páholyából a
hátrányos helyzetű kisebbségekre gondol.

Kóka János pártelnökségi program tervezete teljes egészében a másságra, a szexuális kisebbségek jogaira, a ,,szegregáció okozta" különbségekre, valamint a ,,piacképességre" összpontosul: ,,Számos kutatás bizonyítja, de a józan ész sem mond mást: csak az iskolákban megszerzett piacképes tudás képes biztosítani a későbbi életút során a választás valódi szabadságát. Csak az olyan iskola, amelyik nem korlátozó, nem szegregáló."

Kóka János nem részletezi, hogy mi a ,,piacképes tudás", de sejtjük, hogy József Attilát annakidején azért nem vették fel az egyetemre, mert nem volt ,,piacképes tudása", és Kóka szerint ma sem vennék fel. Kóka János programja egy szóval sem említi az UNICEF Jelentését, és a magyar társadalom egészére vonatkozó, világviszonylatban is lesújtó egészségügyi adatokra sem hivatkozik. Kóka János az iskolák szerepét is a kisebbségek iránti megértőbb magatartás jegyében határozza meg, és ezzel teljes egészében félreismeri az iskolák szerepét, illetve azt, hogy, mit lehetséges, és mit nem lehetséges az iskolában “tanítani:"

“Az iskoláknak nemcsak oktató funkciója van, itt lehet és kell megtanulni mások elfogadását, az eltérő értékek miatti konfliktusok kezelését. Demokrácia csak ott van, ahol demokraták is vannak. Az iskoláknak a demokratikus normák műhelyeivé kell válniuk annak érdekében, hogy az életbe belepő nemzedékek megtanuljanak a szabadság terében élni. Ez nem lehetséges, ha nincsenek tisztában saját identitásukkal és nem tisztelik másokét. Az iskola feladata, hogy kivigye a tanulókat a ,,terepre", megismertesse velük az önkormányzat, a szociálpolitikai intézményrendszer, a rendőrség, a különféle hatóságok munkáját.

Az általános toleranciaszint növekedése az összes hátrányos helyzetű kisebbséggel kapcsolatos ellenérzést csökkentheti. Ha például az a cél, hogy a társadalomban meglévő romaellenesség tompuljon, célravezetőbb, ha az általános toleranciaszint emelésére törekszünk, mint ha direkt módon próbálnánk a romaellenesség ellen tenni. Ezért fontos, hogy az oktatásban megjelenjen a másság elfogadására való felkészítés."

A fenti, 131 szóból álló szöveg tíz olyan idegen szót tartalmaz, amelyekre a “demokrácia", és “demokratikus" szavakon kívül van megfelelő magyar kifejezés. A “kivigye a tanulókat a terepre", vagy a “szabadság terében élni" kifejezésekről ne is beszéljünk. Kosztolányi Dezső szerint, a nyelvtan, stilisztika és erkölcstan egy. Vagyis, a stílus maga az ember.

Magyarországon ismét, illetve továbbra is a Párt mondja meg, hogy mi az “iskola feladata." ("hogy a gyerekek megismerjék a hatóságok, és külön a rendőrség munkáját") Mit mond ez a kijelentés a tanító, illetve a tanár önállóságáról, és a gyermekek felkészültségéhez, és érdeklődéséhez igazodó oktatásról?

Kóka János kedvenc szavai a “másság", és a “tolerancia." Különös, azonban, hogy magára Kóka Jánosra, iskolai tanulmányai folytán nem ragadt rá semmi ebből a"a másság elfogadására való felkészítésből." Emlékezzünk Kóka kijelentésére, mely szerint: ,,Az Magyar Tudományos Akadémiának azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak." http://www.mno.hu/index.mno?cikk=281334&rvt=2

Ismeretes, hogy az SZDSZ-nek vezető szerepe volt a határon túli magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatok kérelmének elutasításában is. Az SZDSZ arra buzdította a magyarországi választópolgárokat, hogy mondjanak nemet nemzettestvéreik kettős állampolgársági kérelmeinek. Az SZDSZ erkölcstelen és hazug kampánya önmagában is meghazudtolja az SZDSZ-nek, a ,,kisebbségek", a ,,tolerancia", és a ,,másság" érdekében való elkötelezettségének őszinteségét.

A nemzetközi felmérések lesújtó adatai azt bizonyítják, hogy a magyar társadalom egésze is orvosra vár. (Rákos megbetegedés, korai elhalálozás, általános borúlátás, iskolai előmenetel, családi állapotok) A hátrányos helyzetben lévő kisebbségek helyzetének javulása, azonban az egész társadalom felemelkedésének függvénye.

Pártelnökként, Kóka János, folytatná a tankönyvek (1945. óta tartó) átírását is. Ki végzi el ezt a feladatot, és milyen szempontok alapján? Ha, az SZDSZ ismét ,,átlépi a parlamenti küszöböt", meglehet, hogy a magyar gyerekeknek többé nem tanítják többé, hol lakott itt Vörösmarty Mihály, mert, aki azt írja, hogy ,,vén", és ,,cigány", az nem ,,toleráns." Reméljük, azonban, hogy ,,Lesz még egyszer ünnep a világon."



Dübörög az oktatás - Fodor Gábor programja



,,Elfogadták a szakiskolák megszüntetését - Ezer pedagógus álláshelye szűnik meg" InfoRádió



Amíg Kóka János program tervezete, egy hevenyében megfogalmazott, hanyag, és goromba felületi hibáktól hemzsegő dokumentum, addig Fodor Gábor programját egy fajta túlbuzgó stréberség jellemzi. Fodor Gábor két dokumentumot készített: A ,,Cselekvési Program" (Action Plan), 2. Politikai program - Oktatáspolitika - Esélyegyenlőség és versenyképesség. Mindkét dokumentum a neoliberalista ideológia mellet való hittétel. A Fodor Gábor politikai programjában emberek, magyarok nincsenek, csak “munkavállalók", és vállalkozók vannak.

A “Cselekvési Program" jórészt idegen hangzású, rossz magyarsággal megfogalmazott, és kétes értelmű kulcs szavai a következők: ,,öngondoskodás" "verseny", ,,munkavállalók", “munkapiac", “célcsoportok", ,,piaci szereplők", ,,versenyképes üzenetek", ,,élhető." ,,vidék." “a kreditek és végzettségek átvihetősége", “a munkavállalóktól elvárt képességek") mennyisége, minősége..." A fenti kifejezések a neoliberális ideológia kulcsszavai, s tényleges jelentésük szöges ellentéte, azok szótári jelentésének. A ,,versenyképes üzenetek", például a sikeres propagandát jelent, az ,,öngondoskodás", pedig magárahagyatottságot jelent, stb.

Mind Kóka János, mind Fodor Gábor dokumentumai hemzsegnek az idegen szavaktól, a fogalmi zavaroktól, és a magyar nyel szellemétől idegen elemektől. Ma már nem kell kimenni a “nép" közé, hogy valaki megtanuljon magyarul. Petőfi óta könyvből is meg lehet (lett volna) tanulni magyarul.

A fenti dokumentum egyetlen mondatot tartalmaz az anyaországnak, a határon túli magyarok iránti felelőségéről. Fodor Gábor szerint a határon túli magyarokat “államuk és az európai integráció keretei között" kell támogatni. Tekintsünk el az “európai integráció" hangzatos és felelőtlen kifogásaitól, és vizsgáljuk meg Fodor Gábor kijelentésének a második részét: “Államuk keretei között (kell a magyar kisebbségeket támogatni) A határon túli magyarok jogai sorsukból adódóan csak “(utód) államuk" mulasztása, illetve ellenséges magatartása révén csorbul. Vagyis, a határon túli magyaroknak nem “államuk keretei között" van, illetve lenne szükségük az anyaország segítségére, hanem éppen az “államukkal" szemben való vitás kérdésekben. A határon túli magyarok megoldatlan helyzetének kérdésében, Fodor Gábor nézete azonos az MSZP (Göncz Kinga) nézetével, mely szerint, a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradására vonatkozó terv nincs, éljenek, ahogy tudnak, és az idő majd eldönti, mi történik velük. Ez a “terv" viszont azonos az utódállamoknak a több mint nyolcvanöt éve tartó elsorvasztó politikájával.

Fodor Gábor oktatáspolitikáját, a “Felelős állam, felelős kormány"- Oktatáspolitika -Esélyegyenlőség és versenyképesség c. dokumentum tartalmazza.

A “Helyzetértékelés" c. fejezetben Fodor Gábor a rendszerváltás utáni időszak oktatáspolitika “komoly sikereit" egyértelműen az SZDSZ liberális oktatáspolitikájának sikeréül könyveli el:

“A magyar fiatalok iskoláztatási szintje gyakorlatilag elérte a fejlett országok megfelelő generációinak iskolázottságát." (Feltételezzük, hogy a fenti mondatban az “iskoláztatási szint" ugyanazt jelenti, mint az “iskolázottság.") Az Egyesült Nemzetek felmérései alapján készült nemzetközileg is közzé tett Report Card 7. nevű Jelentés alapján, azonban a magyarországi közoktatás, "gyakorlatilag" az utolsó helyen van. Tehát, nem ,,dübörög" a magyar közoktatás. Fodor Gábor, pedig, volt oktatásügyi miniszterként, személyesen is felelős a magyar közoktatás mai állapotáért.

Nem igaz Fodor Gábornak, az az állítása sem, hogy, a Jelentés alapján, a magyar diákok csak az olvasási, és számolási képességeik alapján maradnak le. A magyar közoktatás minden vizsgált terület összesített átlaga alapján került a 21 vizsgált ország közül, a 19 helyre.

Fodor Gábornak nincs világos elképzelése arról sem, hogy “mit tanítsunk", mert két urat igyekszik szolgálni egyszerre. Egyszerre igyekszik megfelelni “munkaerőpiac" követelményeinek, az életre, az emberségre való tanításnak is. Fodor Gábor a tanítás elsődleges célját a"piaci igények" kielégítésében látja. Ez a felfogás, azonban ma már Magyarországon is bebizonyítottan téves, mert mire a gyerekek kikerülnek az iskolából, a “piaci igények", illetve a “munkaerő-piac" megváltozik - a nemzetközi nagyvállalatok odébb állnak- igénytelenebb területekre vándorolnak.

Fodor Gábor fenti dokumentumai néhol túl részletesek, néha, pedig semmitmondó általánosságokat vagy kiütköző önellentmondásokat tartalmaznak: Fodor Gábor szerint: “A mai fiatal generációk közel fele felsőfokú végzettséget szerez..." Ugyanannak a dokumentumnak a következő oldalán, pedig ezt olvassuk “A mai fiatalok 15 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik" Egy kanadai elemi iskolai tanítótól egy ilyen fogalmi zavaroktól és önellentmondásoktól hemzsegő, úgynevezett “Aims and Objectives" (Célkitűzések) néven megkövetelt beadványt egy magára valamit adó elemi iskolaigazgatója nem fogadná el.

Fodor Gábor hozzáértésének hiányát mi sem bizonyítja kirívóbban, mint az a meggondolatlan ajánlata, mely szerint a ,,tankötelesség alsó határát 4 éves korra kellene leszállítani. Nagyon sok 4. éves gyereknek még az anyai közelségre, a család melegére, biztonságra van szüksége. Fodor Gábor nincs tisztában sem a 4 évesek gyerekek között fizikai, érzelmi, és szellemi különbségekkel, sem pedig a korai oktatás kötelező bevezetésének a következményeivel. Érthetetlen az is, hogy a ,,tankötelesség" 4. éves korra való leszállítása, hogyan egyeztethető össze a pedagógusok tömeges lebocsátásainak egymást követő hullámaival.

Fodor Gábor, egyrészt, a 4 éves gyerekek “tankötelessége" mellet érvel, ugyanakkor, pedig azt állítja, hogy helytelen a tanulóktól elvárni, hogy “45 percig egy dologra koncentráljanak." A fenti kijelentésnek önmagában nincs semmi értelme. Nyilvánvaló, hogy az alsó osztályokban rendellenesnek számítana elvárni, hogy a gyerekek huzamosan, és a nap bármely szakaszában egy dologra koncentráljanak, de ezeknek az esetek kiküszöbölése nem a majdani pártelnök teendői közé tartozik. A reggeli órákban, az elemi iskolában is elfogadható a huzamosabb ideig egy dologra irányuló koncentráció. A felső osztályokban, pedig dolgozatírás esetében, a tanár joggal elvárja, hogy a tanulók 45 percig koncentráljanak. Ez csak akkor okoz nehézséget a tanulók számára, ha azok, például nem reggeliztek. Fodor Gábor pártvezéri szinten való beavatkozása ezáltal a szegény sorsú gyerekek megfelelő élelmezési gondjait úgy oldja meg, hogy felmenti őket a tanulástól, illetve megvonja tőlük a szellemi táplálékot is.

Fodor Gábor, az írás és olvasás készséget, mint mérhető, és ellenőrizhető jártasságot együtt említi az önállóságra való neveléssel, az együttműködésre való oktatással, a kommunikáció és a kreativitás képesség serkentésével, és mindezt a “szolgáltatás-központú" oktatási rendszer keretein belül igyekszik megvalósítani. A “szolgáltatás-központú" iskolarendszer, azonban szolgákat nevel.

Fodor Gábor elárulja magát, és ellentmondásba bonyolódik, akkor is amikor a “társadalmi olló szélesre nyílásáról" beszél, mert ezzel akaratlanul is beismeri, hogy a neoliberalista politika a társadalom elszegényedéséhez vezet. Sem Fodor Gábor, sem Kóka János dokumentumaiban nem esik szó az elvárásokról, illetve az iskolai előremenetel mérhető elemeinek, s a tanulási folyamat egészének értékeléséről. Ha, nem mérünk semmit, és senki sem felelős a tanulás kimeneteléért, akkor nem is kell semmit tanítani.

Az UNICEF Jelentésének nyomán az Egyesült Angol Királyság oktatásügyi minisztere egyik napról a másikra bejelentette, a hazafias oktatás szükségességét. (What does it menan to be Brittish? Harminc év neoliberalista oktatáspolitika következményeként, az UNICEF Jelentése alapján, az Egyesült Angol Királéyság a huszadik helyen végzett) Sem Kóka János, sem Fodor Gábor nem említi az önmeghatározás, és a nemzet tudat, netán magyarságtudat kérdéseit.

Fodor Gábor politikai program tervezetének alcíme: Felelős állam, felelős kormány. Ki a felelős a magyarországi oktatási rendszer lesújtó állapotáért? Az eddigi kormánykoalíciókban betöltött szerepe alapján, a magyar közoktatás lesújtó állapotáért, elsősorban az SZDSZ a felelős. Fodor Gábort, pedig, pártjának kiemelkedő tagjaként, és egykori Művelődési és Közoktatási miniszterként fokozott felelősség is terheli. Felelőségről azonban szó sincs. Fodor Gábor előléptetés előtt áll. A fentiek alapján az is feltételezhető, hogy a globalista ideológia értékrendje alapján, a cél a magyar közoktatási rendszer leépítése volt, és Fodor Gábort, most a magyar közoktatás leépítésében elért eredményeiért tüntetik ki.

Ma már általánosan elfogadott, és az UNICEF Jelentése is egyértelműen bebizonyította, hogy a neoliberalista politikára épüló oktatási rendszer nem működik. E helyett, az úgynevezett magas támogatottságú, és magas elvárásokat támasztó iskolarendszer működik. Nem fogadható el az az érv sem, hogy az elmúlt tíz évben nem volt elegendő pénz a magyar közoktatás tényleges megreformálására. Hogy mire van pénz, és mire nincs, még a legszegényebb országokban is elsőbbség kérdése. Mi a fontos? Magyarországon az emberek, ma már a saját bőrükön érzik, a neoliberalizmus következményeit. Az eredményes oktatáspolitika Magyarországon is, a nemzet egészének javát szolgáló politika függvénye, és az nem bízható a nagyhatalmi ideológiák hazai kiszolgálóira.



Kaslik Péter, jogász, tanár ny.



Kapcsolósó anyag:

Kaslik Péter: ,,LEVEGŐT!" A magyar gyerekek jóléte és iskolai előmenetele az UNICEF 2007. jelentésének tükrében

Utcára kerülnek a pedagógusok

http://www3.sympatico.ca/pkaslik/fodorkoka/szdszelnokv.htm


********************


Kaslik Péternek igaza van mindkét volt "miniszterrel" kap-
csolatban. Valóban maximálisan mindent elkövettek a ma-
gyar oktatásügy tönkretételéhez. Kóka is segítségére van
ebben, és a teljes liberális média, akik a már a nem isko-
lás korosztály elhülyítésével van megbízva!

Kár, hogy az Orbán-éra idején miniszterként leledző, egy-
értelműen liberális pokorniról - aki időközben tovább nyo-
morította a magyar oktatásügyet - nem szólt...

NEMZETHÜLYITÉS A FOGAMZÁSTÓL A HALÁLIG! -
ez a liberális program léányege, nem véletlenül...!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: iskolaigazgatója, választópolgárok, megreformálására, kiegyensúlyozott, helyzetértékelés, szükségességéről, nemzettestvéreik, általánosságokat, nagyvállalatokok, megszakításokkal, szociálpolitikai, követelményeinek, felemelkedésének, munkavállalóktól, gazdaságpolitika, dokumentumaiban, esélyegyenlőség, oktatáspolitika, bebizonyosodott, magyarországgal, koncentráljanak, tönkretételéhez, nemzetköziségre, kizárólagossági, neoliberalizmus, hajlandóságának, liberalizmushoz, toleranciaszint, iskolázottságát, vesztességekkel, lebocsátásainak, állampolgársági, versenyképesség, bebizonyítottan, együttműködésre, következményeit, neoliberális oktatáspolitika, koalíción belül, legfontosabb minisztériumi, közoktatás értékrendjét, tanulási előmenetel, liberális elvek, neoliberális politikát, neolibárális politika, erősebb jogára, klasszikus liberalizmushoz, egyéni szabadságjog, államhatalom egyeduralmának, különböző eszmék, államnak azokat, általános érdekeket, nagyvállalatok érdekeit, Kaslik Péter, Szabad Demokraták Szövetsége, Fodor Gábor, Kóka János, Magyar Bálint, There Is No Alternative- TINA, Forbes Magazine, Paul Buchheit, Harold Washington College, Egyesült Nemzeteknek, PAUL BUCHHEIT, Income Gap, Európai Unión, Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, Innocenti Kutató, Report Card, UNICEF Jelentése, József Attilát, UNICEF Jelentését, Kosztolányi Dezső, Kóka Jánosra, Emlékezzünk Kóka, Magyar Tudományos Akadémiának, Vörösmarty Mihály, Amíg Kóka János, Cselekvési Program”, Action Plan, Mind Kóka János, Göncz Kinga, Egyesült Nemzetek, Fodor Gábornak, UNICEF Jelentésének, Egyesült Angol Királyság, Egyesült Angol Királéyság, Fodor Gábort, Kaslik Péternek, NEMZETHÜLYITÉS FOGAMZÁSTÓL HALÁLIG,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png kutya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Őrizkednünk kell...  Tanuld meg ezt a versemet  A boldog családok mind hasonló...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Bounty krémes  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A Megváltó szolgálatában  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kislány  Png kislány  Png kislány  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Próbálj meg ...  Radikális szeretet  Png nő  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mindig jusson idő nevetni  Az igazi szeretetért rendszeri...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A kételkedés kezelése  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png kislány  Akarat  Png virág  Fekete-erdő desszert  Erdőn  Zilahy Lajos gondolata  A Megváltó szolgálatában  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Németh László tollából  A kételkedés kezelése  Hazára minden embernek szükség...  Julian Brass gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mindig jusson idő nevetni  Lóhere  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
neoliberális oktatáspolitika, koalíción belül, legfontosabb minisztériumi, közoktatás értékrendjét, tanulási előmenetel, liberális elvek, neoliberális politikát, neolibárális politika, erősebb jogára, klasszikus liberalizmushoz, egyéni szabadságjog, államhatalom egyeduralmának, különböző eszmék, államnak azokat, általános érdekeket, nagyvállalatok érdekeit, úgynevezett &#8220, nagyvállalatokok nyeresége, gazdagok világszerte, neoliberális politika, nagyvállalatok nyersesége, nagyvállalati vezetők, inflációhoz átszámított, társadalmi igazságról, nagyvállalatok által, hátrányos helyzetben, jövedelmek közötti, társadalom hatalmas, elszegényedése bebizonyítottan, neoliberalista politika, nagyvállalati neoliberalizmus, lakosság tömeges, neoliberalista gazdaságpolitika, máris válságban, globalista neoliberális, neoliberalista eszme, magyar oktatáspolitika, jelenlegi írás, téves eszme, jövő nemzedékek, biztos bukás, továbbiakban &#8222, 11-15 éves, magyarokra nézve, összesített mutatók, európai kontinensen, táblázatok szótár, gyermekével valóban, gyakorlatban alkalmazható, egyes országokat, magyar közoktatás, közoktatási tárcához, nemzetköziségre olyan, minden szempontból, felelős önvizsgálat, valós helyzet, cselekvés hajlandóságának, bécsi opera, szexuális kisebbségek, iskolákban megszerzett, későbbi életút, választás valódi, olyan iskola, magyar társadalom, iskolák szerepét, kisebbségek iránti, iskolában &#8220, iskoláknak nemcsak, eltérő értékek, demokratikus normák, életbe belepő, szabadság terében, iskola feladata, szociálpolitikai intézményrendszer, különféle hatóságok, általános toleranciaszint, összes hátrányos, társadalomban meglévő, romaellenesség ellen, oktatásban megjelenjen, másság elfogadására, stílus maga, gyerekek megismerjék, rendőrség munkáját, tanár önállóságáról, gyermekek felkészültségéhez, földdel kell, határon túli, nemzetközi felmérések, egész társadalom, parlamenti küszöböt&#8221, magyar gyerekeknek, szakiskolák megszüntetését, hevenyében megfogalmazott, fajta túlbuzgó, munkavállalóktól elvárt, fenti kifejezések, neoliberális ideológia, sikeres propagandát, idegen szavaktól, fogalmi zavaroktól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.